Intohimona myynti – Think Big!

Muista ajatella aina isosti - Think Big! BLOGI

Intohimona myynti – Think Big!

Minua on aina kiehtonut vuorovaikutus ja asiakaspalvelu, tosin myynnin pariin eksyin vähän vahingossa, eikä se missään nimessä ole ollut itsestään selvä uravalinta. Ehkä osuutta ”lajivalintaan” on ollut luontaisella uteliaisuudellani elämää ja ihmisiä kohtaan, sosiaalisuudellani ja vahvalla kilpailuvietilläni, tiedä häntä, mutta aina myynti on tuntunut itselleni kovin luontaiselta.

Nuorena työskentelin ravintoloissa ja hotelleissa, välillä soppakauhan varressa, toisinaan tarjoilijana ja myöhemmässä vaiheessa vastaanottovirkailijana. Näin jälkikäteen ajateltuna, aika usein tekemisiini on kuitenkin liittynyt jollain tavalla myynti. Aina olen ollut myös hyvin tekevä tyyppi, pyrkinyt tekemään parhaani, kehittymään työssäni, ja se on huomattu, asiat ovat johtaneet toiseen ja valmistaneet samalla tulevaan matkailun myyntityön parissa.

Myynti on tuntunut Karitalle aina luontaiselta tavalta toimia
Monialainen kokemus eduksi matkailupalveluiden myynnissä

Alun perin suurtalouspuolta opiskellessani, en todellakaan arvannut, että jossain vaiheessa päätyisin palveluliiketoiminnan ja matkailun myyntityön pariin. No toisaalta, en ole myöskään tehnyt päivääkään suurtalousesimiehen töitä. Tuosta ajasta sain kuitenkin valtavasti oppia tulevaa varten. Minun ei ole ollut koskaan vaikeaa hahmottaa, mitä ruokaa voin ehdottaa esimerkiksi laktovegetaristille tai 100 hengen ryhmälle, jolla on hyvin tiukka aikataulu…

Tärkeimmät oppini tinkimättömästä asiakaspalvelusta ja laadun tarkkailusta sain taas alle parikymppisenä työskennellessäni hämeenlinnalaisessa pitopalveluyrityksessä, joka oli tunnettu viimeisen päälle upeista tarjoiluistaan ja erinomaisesta asiakaspalvelustaan. Siellä ei tunnettu kompromisseja tai sinne päin tekemisiä, vaan kaikki tehtiin aina 110 prosenttisesti hyvin. Välillä kunnioitus omistajaa kohtaa sai nuoren tytön ”puntin tutisemaan”, mutta jotain yhteistyöstämme kertoo ehkä se, että olemme edelleen hyviä ystäviä, ja kunnioitus toisen ammattitaitoa kohtaan on vahvaa. Täältä sain myös hyvät eväät sille, että työhön tulee tilanteesta tai asiakkuuden koosta riippumatta suhtautua aina kunnianhimoisesti, etsien asiakkaille yksilöllisesti parhaita ratkaisuja.

Hyvän paineensietokyvyn ja ahkeran työn tekemisen mallin sain taas työskennellessäni kaupungin suosituimmissa yökerhoissa ja yksityisissä hotelleissa. Töitä tehtiin silloin kun niitä oli, niitä tehtiin paljon ja hyvällä fiiliksellä. Tuona aikana opin, miten ystävällisellä sanalla, iloisella tekemisellä ja tarvittaessa jämptilläkin otteella saattoi saada loistavaa asiakaspalvelua ja tulosta myynnin parissa aikaan.

Kokous- ja kongressimatkailun kulta-aikaa

Vuoden veivät eteenpäin ja Hämeenlinnassa investointiin vahvasti kokous- ja kongressimatkailuun. Tuolloin ajattelin, että ala tuntuu kiinnostavalta ja voisi tarjota mahdollisuuksia haastaviin työtehtäviin sekä uusiin uramahdollisuuksiin. Näinpä hakeuduin ja pääsinkin opiskelemaan Restonomiksi Lahden ammattikorkeakouluun, erikoistuen kokous- ja kongressimatkailupalveluiden tuottamiseen ja johtamiseen. Jo opiskeluaikanani päätin, että seuraavaksi haluan päästä tekemään töitä oman kotiseutuni matkailun kehittämisen ja myyntityön parissa. Hyvin sujunut kesätyö johti kymmenen vuoden upeaan työrupeamaan Hämeen Matkailun palveluksessa.

Tuona aikana näin ja koin sen, miten vahvalla ja päämäärätietoisella yhteistyöllä ja brändin rakentamisella voidaan saada valtavasti hyvää ja positiivista kierrettä seudulle aikaan. Kun kaikilla on yhteiset tavoitteet, ne ovat kristallin kirkkaana mielessä ja toimintaan resursoidaan, on myös mahdollisuus saada upeita tuloksia aikaan. Asioista pystyttiin päättämään yhdessä, niitä vietiin eteenpäin yhdessä ja ”kaveria” jeesattiin.  Seudulla oli valtavan hyvä meininki, asioita saatiin aikaan ja meiltä tultiin oppimaan lisää. Myyjänä kaikkein parasta kuitenkin oli, että yritykset kasvoivat, kehittyivät ja menestyivät.

Nuorena ihmisenä koin myös valtavana voimavarana sen, että minuun luotettiin ja pääsin todella kehittämään asioita eteenpäin. Suurin osa toimintamalleista luotiin tyhjästä, tuotteet ja palvelut olivat uusia. Olin kuitenkin jo tuolloin valtavan kiinnostunut löytämään parhaita ratkaisuja asiakkaidemme tarpeisiin, saavuttamaan upeimman kaupan ikinä ja tietysti sitä kautta tyytyväisen asiakkaan. Tämä vaati joskus hullujakin kokeiluja, niistä oppimista, rohkeutta kysyä, ja halua ymmärtää asiakasta.

Tietyllä tavalla olin jo tuolloin asiantuntijatyössä, vaikkakin myyntipäällikön tittelillä. Mielestäni myynnissä tarvitaan todella monipuolista osaamista, kykyä etsiä tietoa ja yhdistellä eri asioita. Koen, että tältä ajalta juontaa juurensa juuri ratkaisu- ja palvelukeskeisyyteni sekä vahva tahtotilani viedä asioita eteenpäin. Nämä ovat mielestäni erinomaisia taitoja myyntityötä tehdessä.

Parhaimpana muistona ja oppina mieleeni on kuitenkin jäänyt jopa ystävyydeksi johtanut mutkaton yhteistyö toimijoiden kanssa. Luottamus. Pääsin myymään monen upean, hämäläisen kohteen palveluita ja toteuttamaan unohtumattomia elämyksiä asiakkaillemme tapahtumatuotannon parissa. Tältä ajalta jäi varmasti itselleni myös vahva kiinnostus omaa kotiseutuani ja sen menestymistä kohtaa. Haluan edelleen, että Häme kasvaa kehittyy ja menestyy, ja olen valmis tekemään töitä myös sen eteen. MyHappyHäme!

Aika Petäys Resortin myyntipäällikkönä antoi hienon kokemuksen tavoitteellisesta myyntityöstä.
Neljä vuotta Petäys Resortin myynti- ja asiakkuuspäällikkönä antoi hienon kokemuksen tavoitteellisesta myynnin ja palveluiden kehittämisestä sekä yksittäisen kohteen markkinoinnista. Kuva: Juha Reinikainen
Katse eteenpäin

Vuodet myynnin parissa, myös yksityisellä sektorilla, kypsyttivät ajatuksen siitä, että jossain vaiheessa olisi mukava kokeilla myös jotain muuta. Ehkäpä työtä ”oikeissa” asiantuntijatehtävissä. Tämä ajatus sai vauhtia Palveluliiketoiminnan YAMK opinnoista Haaga-Heliassa, joissa keskityin niin palvelumuotoiluun, kuin viestintään ja markkinointiinkin. Opintoni kruunasi onnistunut opinnäytetyö -projektini yhdessä hämäläisten matkailuyrittäjien kanssa – Tutustu: Yhteistyöllä menestykseen!

Tuolloin sain myös mahdollisuuden hypätä täysin uudelle toimialalle asiantuntijatehtäviin. Pääsin aloittamaan työt viestinnän ja hämäläisen ruuan parissa. Huomasin olevani asiantuntijatehtävissä, jossa myynti-, matkailu- ja palveluliiketoimintaosaamisestani ei ole ollut ollenkaan haittaa, päinvastoin. Samalla olen saanut valtavan hienon kokemuksen projekti- ja hanketyön maailmasta, joka jatkuu edelleen.

Välillä täysin uuteen hyppääminen auttaa näkemään asioita myös lähelle. Itselleni se tarkoitti oman unelman kirkastumista ja tärkeiden asioiden hahmottamista. Haluan tehdä töitä ihmisten parissa, auttaa omalla osaamisellani muita menestymään, hyödyntää verkostojani, luoda timanttisia asiakaskokemuksia... Ja missä muualla sitä voisin paremmin tehdä, kuin myyntityön parissa! Jatkossa teen sitä vain oman yritykseni kautta.

Ja mihinkäs sitä vanha koira ”karvoistaan” pääsee. Herranjumala mitkä juhlat täällä oli ensimmäisen oman kaupan vahvistuttua 😊. Tätä fiilistä haluan ehdottomasti kokea taas lisää, ja samalla tuottaa myös asiakkailleni iloa onnistumista. Ehkäpä voin tulla tekemään myyntiä myös teille – juhlitaan sitten yhdessä?

Kivaa kevättä, ollaan yhteyksissä, toteutetaan unelmia ja ajatellaan isosti!

Terveisin,
Karita 

Palveluihin voit tutustua täällä.

Haluatko kuulla ajankohtaisia kuulumisiamme – tilaa uutiskirje täältä.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

karitatoivanen_fyb7sswr